Når du som privatperson køber en brugt eller en ny båd er der et par overvejelser du skal gøre dig:
1. Hvad skal båden bruges til?
Både som skal bruges til vandsport skal f.eks helst ikke være større end 23 fod da båden så kan være for stor til at kunne bruges optimalt. Skal båden bruges til weekend ture med overnatning skal det ikke være en “bow-rider” men i stedet en med plads til overnatning. Skal båden bruges forskellige steder skal den helst kunne transporteres på en trailer.
2. Hvor skal båden opbevares?
Skal du have en fast havneplads eller skal båden opbevares på en trailer? Hvis båden skal opbevares og transporteres på en trailer kræver det at din bil kan og må trække traileren inkl. båd og du skal kende de steder hvor båden kan sættes i. En god havn har en rampe som er bred, ikke er for stejl og med fast underlag som gør at bilen nemmere kan trække båden op. Hvis du ønsker en havneplads skal du sikre dig at havnen har en plads ledig som passer til målene på din båd dvs bredde og længde.
3. Hvad er totalbudgettet?
Husk at en båd kan være et dyrt bekendtskab: Det er nemt at købe og ofte svært at sælge som privatperson. Derudover kan der være en del omkostninger forbundet med at have båd. Du skal regne med en del faste årlig omkostninger som bundmaling, eftersyn af motor, havneplads, forsikring osv.
4. Ny eller brugt båd?
Du skal vælge om du går efter en ny eller brugt båd. En ny båd er naturligvis dyerere men du er også sikker på at den er i orden. Med en gammel båd kan der være ubehagelig overraskelser hvis du ikke tjekker den inden den købes. Vi har samlet en række god råd hvis du påtænker at købe en brugt båd.
Gennemgå båden nøje
Udover at gennemgå motoren skal du naturligvis også se nærmere på båden. Her er et par gode råd:
1. Tjek sæderne for fugt. Hvis båden har stået indendørs i længere tid bør sæderne naturligvis være helt tøre. Hvis båden har stået udendørs i længere perioder og har fået meget vand og fugt kan sæderne og paneler, som indeholder træ være rådne. Sæderne bør sidde godt fast og ikke rokke sig ret meget når man sætter sig i dem.
2. Såfremt der er gulvtæppe i båden, bør du undersøge om det er alm. gulvtæppe som bruges i et hus eller et “ægte” marinegulvtæppe. Et marinegulvtæppe har den fordel at det tører hurtigere såfremt det bliver vådt.
3. Se efter om batterierne er i god stand uden for meget ir omkring polerne. De skal desuden være sat forsvarligt fast og i lukkede beholdere specielt beregnet dertil. Bemærk at der kan købes specielle batterier til marinebrug.
4. Undersøg om alle elektriske systemer fungerer (positionslys, dykpumper, vinduesvisker, kabinelys, generator osv.) Det er en god ide at tjekke om selve panelet med kontakterne er i god stand indeni. Denne kan ofte skrues løs i løbet af et par minutter.
5. Undersøg om gashåndtag, trim og styring/ rat fungerer korrekt.
6. Åbn alle luger, låger osv for at checke at de er i OK stand.
7. Undersøg om alle instrumenter fungerer (tankmåler, trimmåler, osv)
8. Undersøg om båden lugter af brændstof. Tjek at tanken er i god stand samt at ledningen til tankmåleren er i orden.
9. Sørg for at undersøge båden i ordentligt lys, hvor alle detaljer kan ses. Det er vigtigt at tjekke for ridser og om der er dybere huller i båden. Såfremt båden er angrebet af osmose bør du ikke købe den.
Såfremt du er i tvivl kontakt da gerne Dansk Vandsport som kan give dig en beskrivelse af hvordan du undersøger det. Husk ikke kun at se båden når den ligger i vandet, men også når den står på land således du kan se hele bunden.
10. Tjek at alle gennemføringer som går igennem skroget sidder fast og er 100% tætte.
Ved bådkøb hos en privat kan du bruge følgende dokument: Slutseddel til bådkøb (Kræver Adobe Acrobat Reader, Filstørrelse: 112 KB)
Såfremt du har spørgsmål eller god tips til denne guide om bådkøb for begyndere er du velkommen til at kontakte os.
Ved at tilmelde dig Dansk Vandsports nyhedsbrev får du besked når der kommer nye guides og når eksisterende guides er blevet opdateret eller udvidet. Du kan tilmelde dig her “Tilmeld Nyhedsbrev”
[wysija_form id=”1″]Copyright © 2006 by Dansk Vandsport – All Rights Reserved