Eftersom vejret i Danmark ikke altid er perfekt til vandsport, er det vigtigt at have det rigtige udstyr. Den vigtigste ting når det gælder vandsport i danske farvande er at beskytte sig mod kulden. Dette kan gøres på 2 måder:
1. Tørdragt
For 10 år siden var tørdragter er ikke specielt velegnet til vandsport da de ofte ikke sad særligt godt til på kroppen. Dette er dog ændret meget henover de sidste par år. Samtidig har placeringen af lynlåsen også ændret sig fra primært at sidde på ryggen til nu at sidde på fronten eller rundt om livet. Dette gør at dragten er meget nemmere at komme i og af uden hjælp. En tørdragt koster også mere end en våddragt. Fordelen er naturligvis at man ikke bliver våd, og dermed kan forlænge vandsportssæsonen betydeligt. En tørdragt er typisk lavet af neopren eller trilaminat. Trilaminat-dragen er tynd og man bruger ofte ekstra beklædning indenunder da den ikke isolere i sig selv. Neopren-dragten isolerer og sidder mere tæt til kroppen. Lynlåsen i en tørdragt er det svage punkt da den skal være vandtæt. som noget nyt kan man nu få tørdragter med plastic lynlåse. Udskiftning af lynlåsen er en bekostelig affære og det er derfor meget vigtigt at vedligeholde låsen samt undgå at bøje den. På en del tørdragter til herrer er der også en lille lynlås foran i skridtet som gør at man ikke skal af hele dragten for at lade vandet.
Ved hals, arme (og fødder), findes der manchetter som er vandtætte. Manchetterne kan være lavet enten af latex eller neopren. Neopren manchetter er mere holdbare end Latex.
2. Våddragt
Våddragten er den mest benyttede form for beskyttelse mod kulde. En våddragt er typisk lavet af neopren. En våddragt virker ved at vandet trænger ind mellem våddragten og kroppen. Hvis våddragten passer og sidder korrekt vil der kun trænge et ganske tyndt lag ind som kroppen hurtigt varmer op. Det er vigtigt at der ikke er huller i dragten da vandgennemstrømning vil gøre det svært for kroppen at varme vandet op.
Våddragten beskytter også mod skarpe genstande og hudafskrabninger. Nogle våddragter fås med manchetter ved hænderne, halsen og evt. også ved fødderne. Denne type kaldes en “Semidry”-våddragt.
Våddragter kan fås i mange forskellige udgaver:
– Full Suit: Denne type har lange ærmer og ben. Lynlåsen sidder typisk i ryggen. Dog er det blevet meget mere almindeligt at lynlåsen sidder i fronten hvilket gør dragten nemmere at komme i og af uden hjælp. På våddragter med frontlukning kravler man typisk ned gennem halsen af dragten,
– Shorty: En shorty er en udpræget sommerdragt uden ben og ærmer. Den er let at komme i og af hvilket absolut er et plus. Lynlåsen sidder typisk i ryggen.
Våddragter fås i forskellige tykkelser:
– 3mm: Denne tykkelse er den mest almindelige til vandsport. En 3 mm dragt giver god bevægelighed men også den varme som gør at man kan opholde sig længere i vandet.
– 5mm: Denne tykkelse bruges typisk om foråret og sent på efteråret og kaldes ofte en vinter-dragt selvom den faktisk ikke kan bruges hele vinteren.
– 7mm: En 7mm dragt er for folk som hader kulde. En dragt i denne tykkelse giver en enorm varme og gør at man praktisk talt kan dyrke vandsport ved vandtempraturer ned til 10 grader. På grund af tykkelsen giver den dog ofte ikke fuld bevægelighed. Dragten giver også en enorm opdrift, så man flyder helt i toppen af vandet. En 7mm dragt kan ofte bruges til dykning.
En våddragt er det vigtigste ekstraudstyr da den forlænger sæsonen betydeligt samt gør vandsport meget mere behageligt pga. du ikke fryser.
Udover selve våddragten kan man købe:
– Sko / støvler.
Her er det vigtigt at skoene er skridsikre. Der kan fås både støvler og sko. Skoene er til sommerbrug og støvlerne kan også bruges forår og efterår. Tykkelserne varierer fra 2 – 6 mm. Støvler kan fås med og uden lynlås, hvor lynlåsen gør det nemmere at tage dem af og på. Til gengæld er støvler med lynlås ofte en smule koldere da der trænger en smule vand ind igennem lynlåsen.
– Handsker
Hansker sælges til vandsport af 2 grunde. Den ene grund er naturligvis at de holder fingrene varme,og den anden grund er at de kan give et bedre greb om håndtag på wakeboard- og vandski-liner.
– Hætte
I koldt vejr forsvinder en stor mængde varme ud gennem hovedet, og en hætte kan være umulig at undvære hvis man sejler om foråret og om efteråret. Hos Dansk Vandsport anbefaler vi at købe en våddragt uden fast hætte, da den er alt for varm at have på om sommeren. Brug af en hjælm vil også varme en hel del i forhold til ikke at have noget på hovedet.
Vedligeholdelse
Ordentlig vedligeholdelse af din dragt forlænger levetiden betydeligt.
1. Skyl dragten grundigt udvendig og indvendig med ferskvand.
2. Dragten skal hænges til tørre.
3. Når dragten er tør vendes ydersiden altid udad da den så er hurtigere at komme i.
4. Når du skal have dragten på er det vigtigt at tage dit ur af således det ikke hænger fast i dragtens ærmer.
5. Tag det med ro når du tager dragten på og af så du ikke ødelægger dragten.
Der kan være en verden til forskel på en billig og dyr våddragt. En god våddragt er lavet af elastisk neopren som kan strækkes efter kroppen og en billig våddragt er u elastisk. De billigere våddragter er for eksempel kun syet i samlingerne hvor de dyrere våddragter også er limet. Hvis dragten kun er syet vil der være en vandgennemstrømning ved samtlige syninger. Dette gør naturligvis at dragten ikke varmer så meget.
Når man skal ud og købe en våddragt skal man tage følgende ting i betragtning:
1. Hvornår på året vil jeg bruge dragten
2. Hvor ofte skal jeg bruge dragten
3. Er det kun mig som skal bruge dragten
4. Hvor meget vil jeg investere i en dragt
Ud fra disse 4 spørgsmål kan Dansk Vandsport finde en våddragt som passer til dine behov.
Dansk Vandsport kan levere våddragter fra Jobe, O’Neill og Typhoon våddragter. Se vores udvalg her: Våddragter hos DanskVandsport.com
Såfremt du har spørgsmål eller tips til denne guide til valg af våddragt er du meget velkommen til at kontakte Dansk Vandsport på [email protected]
Ved at tilmelde dig Dansk Vandsports nyhedsbrev får du besked når der kommer nye guides og når eksisterende guides er blevet opdateret eller udvidet. Du kan tilmelde dig her “Tilmeld Nyhedsbrev”